Osmoza është një formë e vëçantë e difuzionit që përfshin lëvizjen e molekulave të ujit. Si pjesë e transportit pasiv në qelizë, uji lëviz nga zona me potencial ujor më të lartë në zonën me potencial ujor më të ulët, me anë të një membrane gjysëm të përshkrueshme.

 

Eksperimenti u zhvillua te patatja në tre tretësira të ndryshme,hipotonike, hipertonike dhe izotonike.